- Elvis Today Tomorrow And Forever - www.elvisnederland.com -



Wat Is...Wat, Termen En Woordenlijst

Als beginnende fan krijg je vaak te maken met allerlei termen waarvan je niet meteen weet wat ze betekenen. Om u een beetje wegwijs te maken hebben we een aantal veel voorkomende termen en woorden voor u op een rijtje gezet…

Soundboard: Opname rechtstreeks afkomstig van het mengpaneel welke gemaakt is tijdens een concert, meestal met zeer gewone apparatuur.

Reel To Reel: Opname of weergavenband, Amerikaanse term voor de banden van een bandopnemer.

Master: De opname die goed genoeg geacht wordt om uit te geven.

Outtakes, takes: Opgenomen song, in een rij van verschillende achter elkaar waaraan een bepaald nummer wordt gegeven en waaruit later de master wordt gekozen.

Alternatieve versie: Ook wel outtake of take genoemd. Versie die afwijkt van de master.

False Start: Opname aan welke abrupt een einde komt doordat de zanger of één van de muziekanten een fout maakt.

Work-parts: Stukken van songs, soms maar één enkel woord, die worden ingezongen om een opname te repareren. Deze opname techniek word niet meer gebruikt sinds de wijze van de opname wat moderner werd.

Spliced Take: opnameband die in meerdere stukken wordt versneden om een goede mastertake te verkrijgen.

Overdubs: Vocaal of instrumentale toevoegingen aan een song, nadat de opname vervolledigd is.

Undubbed: Zuivere studio opname, zonder toevoeging van extra instrumenten of vocalen (overdubs).

Binaural: Twee-spoors opname waarbij de stem van het instrumentale gedeelte werd gescheiden. Het leuke hiervan is dat je bijvoorbeeld de balans op je stereo-installatie naar één kant kunt draaien, waardoor er dus minder instrumenten hoorbaar zijn. Het lijkt dan of je naar een acapella versie luistert. Mooie voorbeelden hiervan vindt je o.a terug op de eerste Cd van de 'Close Up box'.

Stereo: Weergave van zang en instrumenten langs verschillende kanalen, pas bekend geworden in het midden van de jaren `60.

Quadraphonic: Uitvinding van RCA waarbij het idee werd gecreëerd dat het geluid uit de vier hoeken van de kamer kwam. Hiermee wilde men het beeld vormen alsof de luisteraar in de concertzaal zat met een goede akoestiek. 'Aloha From Hawaii' was destijds in 1973 de eerste LP die quadrafonisch geluid bezat!

Rhythm track: Instrumentaal gedeelte van een song waarop alleen een basgitaar, drum, rhythmgitaar en leadgitaar te horen is.

Matrijs: Metalen gravure waarmee een plaat wordt geperst.

Remake: Het heropnemen van een bepaalde song, met een verschillend arrangement.

Acetate: Direct gesneden plaat ook wel 'direct cut' genoemd en bedoeld om het uiteindelijke resultaat te laten horen aan de artiest. Na de goedkeuring van de acetate gaat men gewoonlijk over tot het maken van de matrijs. Acetate werd ook wel lacquer genoemd omdat het een metalen schijf betreft met een laagje vernis. Na eenmaal spelen was de plaat meestal onbruikbaar.

Backing Track: Voor-opgenomen gedeelte dat later gebruikt kan worden als toevoeging of verbetering van het nummer.

Session: Een drie uur durende opnamesessie, volgens de regels van de Amerikaanse vakbond.

Demo: Voorgezongen versie van een song welke voorgelegd wordt aan een zanger voordat de werkelijke sessie begint. Op deze manier kan de artiest makkelijker bepalen of een song geschikt is voor hem om op te nemen.

16-track: Brede studioband waarop evenveel aparte opnames kunnen geplaatst worden. Elk instrument of stem krijgt een apart vakje (spoor) op de band. Dit systeem was zeer gemakkelijk om een nieuwe mix te maken.

8-track: Weergavensysteem voor de auto tijdens de jaren ´70, de weergave band zit als een lus in de cassette, waardoor de band oneindig lijkt. Op de breedte van de band werden vier liedjes geplaatst. In stereo betekende dat dus 8 tracks.

Producer: Opnameleider die instructies geeft aan muzikanten en de zanger

Engineer: Opname verantwoordelijke die de knoppen bedient in de studio.

A&R: Artist & Repertoire. De verantwoordelijke persoon in een platenfirma die de taak heeft de artiest te begeleiden bij de keuze van het repertoire en de opvolging daarvan.

Publisher: Een Publisher is verantwoordelijk voor de plaatsing van een bepaald lied op de meest lucratieve wijze, waarbij de componist en tekstschrijver kunnen rekenen op een meer dan billijke vergoeding.

RIAA: Recording Industry Association of America. Gouden en platina platen worden erkend en uitgegeven door de RIAA.

Stemra: Biem/Gema/Sacem/BMI maatschappijen die de rechten van de artiesten beheren in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Amerika.

Ascap: Amerikaanse vereniging voor tekstschrijvers, componisten en uitgevers.


Bron: UEPS


© Elvis Today Tomorrow And Forever 2004 - www.elvisnederland.com